Det som er avgjørende for at en fotballklubb lykkes, men som kommentatorene ikke skriver om

Fotballkommentatorene skriver mye om systemer, spillestil, utnyttelse av spillestallen og andre fotballtaktiske temaer.

Men å lykkes med dette er ikke nok for å skåre mål og vinne kamper over tid.

Alle lag og klubber har en kultur. Finnes det «en beste kultur» som skaper de beste resultatene? Hvorfor varierer kulturen så mye fra klubb til klubb? Kan laget ha en annen kultur enn klubben forøvrig? Hva kjennetegner kulturen i Mjøndalen til forskjell fra kulturen i Strømsgodset? Er den ene kulturen bedre enn den andre?

«Det tar tid å bygge en ny kultur», sa Per-Mathias Høgmo, da han var trener og sportslig leder for Fredrikstad-klubben. Men hva er egentlig «kultur» og hvor viktig er den for lagets prestasjoner?

Enkelt fortalt kan begrepet kultur forklares med «slik gjør vi det her hos oss». Alle lag og klubber har en kultur, men å forklare hva som kjennetegner den er ikke lett. Trenere og ledere påvirker den eksisterende kulturen i alt de gjør. Uten bevisst fokus på kulturbygging utvikles ikke lagets prestasjoner. For skape en prestasjonskultur, må treneren være skolert i menneskebehandling og pedagogikk og være nysgjerrig på mennesker.

Klubben skal lykkes med mye for at spilleren og laget skal prestere best mulig. «Du-skal-gjøre-det-jeg-forteller deg»-kultur kan være riktig innimellom, men «la-oss-prate-om-hvordan-vi-skal-jobbe-sammen-for-å-bli bedre» er en bedre tilnærming for å utvikle klubben.

I «Fiks fotballen» kan du lese om det media og fotballkommentatorene ikke skriver om, men som er avgjørende viktig for at en klubb skal lykkes.

Klikk her for å laste ned e-boken «FIKS FOTBALLEN» umiddelbart, kun kr 159,-.

eller klikk her så har du papirboken om 2-4 dager,  kr 339, portofritt tilsendt.

 

Similar Posts