Landskamp Norge Australia -Foto Jon Morten Melhus

Blir det flere mål av dårlig folkeskikk og hyppig ledersparking?

To særtrekk preger fotballsektoren i forhold til alle andre bransjer og idretter:

Dårlig folkeskikk og jevnlig sparking av ledere.

Den brølende, autoritære stilen hos trenere som vet best og ikke er så opptatt av å lytte til, involvere og se den enkelte spiller, er noe vi har sett hos syd- og mellomeuropeiske trenere helt fra Tippekampen begynte å rulle på norske TV-skjermer. I boken Fiks fotballen kaller vi denne typen for Trener A.

Allerede i barnefotballen hører vi foreldretrenere som skriker og detaljinstruerer de unge spillerne, som blir forvirret, irritert og ikke lærer å tenke selv. Og barna blir litt overrasket over å bli utsatt for en oppførsel som de aldri opplever hjemme eller på skolen, – og som vi vokse aldri opplever på jobben. Hadde sjefer i vanlig bedrifter ropt og oppført seg som disse treneren på jobben, hadde de mistet jobben i løpet av noen timer.

Men i fotballen er dette helt akseptert! Til tross for at forskningen er helt klar når det gjelder hvordan å få mennesker til å lære og utvikle seg: Ingen kan skremmes til å tilegne seg ferdigheter. «Jeg har aldri sett noen bli bedre av å bli kjeftet på», sier Marit Breivik, tidligere trener for kvinnelandslaget i håndball.

Det andre særtrekket er at etter en periode med svake resultater, sparkes trenere etter å ha sittet i jobbet i bare et år eller to, i verste fall bare i noen måneder. Bedriftsøkonomisk Institutt (BI) har gjort en undersøkelse av norske fotballag, som viser at det lønner seg ikke å sparke treneren. De lagene som gjør det like dårlig som de som sparker trenerne, men ikke sparker dem, gjør det faktisk litt bedre i månedene etterpå.

I tillegg fører hyppig trenersparking til økte kostnader, manglende kontinuitet i lagets spillestil og utvikling, uro i blant spillerne og i organisasjonen for øvrig, og ofte skaper det dårlig omdømme, slik Rosenborg opplever med mediestøy og rettssak i kjølevannet av behandlingen av Kåre Ingebrigtsen.

I «Fiks fotballen» kan du lese om hvordan og hvorfor fotballklubber som vil lykkes bedre, bør unngå brølende Trener A og slutte å bytte trenere som de bytter sokker. Det er ikke så vanskelig som mange tror.

Illustrasjon: Faksimile fra Aftenposten.no

Klikk her for å laste ned e-boken «FIKS FOTBALLEN» umiddelbart, kun kr 159,-.

eller klikk her så har du papirboken om 2-4 dager,  kr 339, portofritt tilsendt.

Similar Posts