Tryllestav-syndromet herjer hos styrer og supportere

Solskjær vil tape flere kamper – men det bør hverken være en overraskelse eller en katastrofe.

Tryllestav-syndromet herjer: «To tap på rad. Solskjær har mistet magien!»

Ole Gunnar Solskjær. Foto: NTB scanpix / Svein Ove Ekornesvåg

Når yndlingslaget taper kamper, går supportere mentalt i kjelleren og fortvilelse og depresjon brer om seg. Seieren fra forrige uke er helt glemt. Når laget taper flere kamper på rad, bryter tredje verdenskrig løs.

Men en trøst til alle som heier på Manchester United: Slapp av og vær forberedt – Ole Gunnar Solskjær og laget hans kommer til å flere tape enda kamper. Men det er ingen grunn for fansen og klubbens styre til å fortvile og tro at moldenseren har mistet magien og likevel ikke er god nok.

Hvorfor er ikke et par Manchester United-tap – eller fem – noe å bli deprimert over?

Det tar nemlig tid å bygge opp et lag, minimum et år, så selvsagt vil Ole Gunnar Solskjær oppleve at laget hans taper enda flere kamper fremover. Han har overtatt de samme spillerne, med den samme fysikken, de samme tekniske kvalifikasjonene og det samme samspillet som de hadde under Mourinho. For selv om Solskjær har klart å frigjøre mye energi i laget, er Manchester United langt fra perfekt. Så tapene vil komme, sier Jon Morten Melhus og Morten Eriksen-Deinoff, forfatterne av «Fiks fotballen».

Hvorfor kommer Solskjær til å tape flere kamper?

Ole Gunnar Solskjær har overtatt et Manchester United-lag som slet. Høsten 2018, frem til Solskjær overtok, tapte laget under forgjengeren Mourinho fem kamper, spilte fem uavgjort og vant syv. Vi er ikke spesielt begeistret over Mourinhos trenerstil og anser at den var en av årsakene til lagets middelmådige resultater. Men det er det mye som tilsier at lagets spillere heller ikke var fysisk gode nok. Solskjær har overtatt de samme spillerne, med den samme fysikken og kondisjonen, de samme tekniske ferdighetene og det samme samspillet på banen. Solskjær har ikke et perfekt lag, og det vil tape kamper.

I tillegg er det alltid et element av flaks og uflaks i fotball. Det gode laget har en dårlig dag og det dårlige laget har en bra dag: En keepertabbe, et guddommelig frispark som lurer seg inn i krysset, et ulykksalig selvmål, nøkkelspillere som blir skadet. Et topplag kan til og med ha uflaks flere kamper på rad uten at det betyr at trener og spillere har mistet grepet.

Tryllestav-syndromet

Mange supportere og styremedlemmer tror på «Tryllestav-syndromet», at en ny trener med magiske evner i løpet av noen uker løfter laget til et stjernenivå. Dessverre skjer slike mirakler bare i eventyr og drømmer. Det tar lang tid, minimum et år, å utvikle hver enkelt spiller til et høyere nivå både individuelt og kollektivt.

De fleste fotballstyrer – også i verdens største klubber – er svært emosjonelt og kortsiktig drevet. Derfor kan en tapsrekke på fire-fem kamper få mange til å tro at Solskjær har mistet magien og at han likevel ikke er riktig mann for Manchester United. Men en eventuell ny trener har heller ikke en tryllestav, og må begynne helt på bar bakke med å bli kjent med spillerne og kulturen, så utviklingen av laget vil bli satt mange måneder tilbake dersom de bytter ut Solskjær. Og styret i har ingen garanti for at en ny trener vil lykkes bedre enn Solskjær, som kan vise til en historisk suksessrike start i United. Solskjær er også det vi i boken «Fiks fotballen» kaller Trener B, som lytter, involverer og ser den enkelte spiller i bare faglig, men også personlig, i langt større grad enn 99% av trenere utenfor Skandinavia, som er den mer styrende, kontrollerende og selvhevdende Trener A som vet best og ikke lytter og tar inn motforestillinger.

Spørsmålet er om United-styret forstår dette og er like tålmodig med Solskjær som de var med Ferguson. Sir Alex hadde dårlige resultater i løpet av sine tre første år, og holdt på å ryke ut. Men han fikk han fornyet tillit, og dermed kom suksesshistorien vi kjenner til. Nils Arne Eggen hadde også svake resultater i sine tre første år med Rosenborg.

Ole Gunnar Solskjær har levert fantastiske resultater i sine 18 kamper, med 14 seire, to uavgjort og to tap. Det betyr at han har en unik evne til å motivere det samme laget som Mourinho ikke lykkes med. Dersom han blir fast ansatt og får tid til å jobbe videre med spillernes utvikling enkeltvis og samlet, hvor han allerede nå er på god vei, vil han kunne føre Manchester United helt til topps i Premier League og Champions League igjen.

Men da må styret og supportere ha is i magen og ikke la følelsene ta overhånd når det kommer flere tap.

Les mer i «Fiks fotballen» om hvordan Tryllestav-syndromet og følelsestyrte styrer og supportere kan ødelegge for laget og klubben.

Similar Posts