– I’m not you fucking friend. I’m your fucking boss.

Når idrettstalenter slutter på grunn av treneren

Sir Alex Ferguson, Manchester Uniteds legendariske manager, fikk fantastiske resultater og var sannsynligvis et fotballtaktiske geni. Men hans autoritære trenerstil, en typisk Trener A, som var basert på disiplin og underkastelse, ville ikke fungert i Norge. Og det kan jo tyde på at selv i Manchester United ser det ut til at en mer involverende, lyttende og menneskeorientert Trener B som Solskjær, er mer i takt med moderne fotballedelse også utenfor Norge.

Ferguson til Timm:
– I’m not your fucking friend. I’m your fucking boss.

Fra Mads Timm’s bok Red Devil (Faksimile Google Books,)

Mads Timm, dansken som kom til Manchester United som talentfull 17-åring, skriver at «He (Ferguson red. anm.) was a control freak, and he often motivated players with fear. In his way, he was good for the time and fitted well to the players who were at United then. David Beckham, Ryan Giggs and the Neville brothers’ personalities all fitted perfectly into Ferguson’s slave army,» skriver Timms i sin bok, Red Devil, som ble publisert i oktober 2016. Han fortsetter: «He (Ferguson) implemented and insisted on a leadership culture and ruthlessly made sure his players dedicated themselves unconditionally to his ideas and hierarchy».

Mads Timm var en meget begavet spiller, men han fikk en trener som ikke forsto hvordan han skulle utvikle en fotballspiller og personlighetstype som Timm. Verden har gått glipp av mye god fotball fra Timm, som la opp altfor tidlig, bare 24 år gammel.

 

– Ble meningsløst

En Trener B, slik det beskrives i boken «Fiks fotballen», lytter, involverer og ser hva som motiverer hver enkelt utøver og tilpasser trening og aktiviteter i tråd med dette. Trener A som mener han eller hun vet best og ikke setter seg inn i utøverens drivkrefter og personlighet, kan trå feil, slik det danske svømmeforbundets trenere gjorde etter at Rikke Møller Pedersen tok verdensrekord i 200 meter brystsvømming i 2013. Hun svømte teknisk perfekt. Var en delfin i vannet. Etter rekorden ble omgivelsene svært opptatt av tider og medaljer, men Rikke Møller Pedersen slet med motivasjonen. Det ble meningsløst å svømme. Hennes motivasjon hadde vært å utvikle teknisk perfeksjon, skriver Dagens Perspektiv.

Rikke Møller Pedersen, fra European Short Course Swimming Championships i København i 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen, NTB Scanpix)

Den viktigste drivkraften hennes er ikke å vinne. Hun vil selvsagt vinne, men det er ikke det hun tenker på til daglig. Det er ikke derfor hun går på trening. «Jeg drives av å kunne bruke kroppen min på en måte som andre ikke kan. Jeg har alltid blitt svært motivert av å være teknisk perfekt i min personlige stilart – og kun min stilart», forteller Møller Pedersen i et intervju i den danske boken «Når talent forpligter» av Mads Davidsen og Helle Hedegaard Hein.

«Jeg går på trening fordi jeg gjerne vil lære noe nytt og utvikle meg og bli flinkere til noe og forfine teknikken min. Så vet jeg godt at til slutt, hvis det gjøres helt riktig og helt perfekt, så går det riktig hurtig, men det er ikke dét som kommer først», forklarer svømmeren i intervjuet.

Da Rikke Møller Pedersen svømte inn til verdensrekord, opplevde hun at svømmingen gikk opp i en høyere enhet. Hun visste hvor venstre lilletå befant seg i forhold til høyre lillefinger. Hun var en delfin i vannet. Hun svømte teknisk perfekt. Hun beskriver det som ren lykke.

– God ledelse er å se at det som motiverer én type, fungerer fatalt dårlig for en annen, sier Helle ­Hedegaard Hein, konsulent, foredragsholder og en forfatterne bak den danske boken «Når talent forpligter». Etter verdensrekorden ble omgivelsene svært opptatt av resultater og plasseringer. «Alt» handlet om en mulig, ny verdensrekord. Møller Pedersen selv opplevde at verdensrekorden hadde bygget opp en urealistisk illusjon i miljøet hennes om hvordan hun burde være. Hun gikk rundt med konstant dårlig samvittighet og følte på at forventningene om at hun skulle yte mer, gjøre mer, ofre mer for å slå verdensrekorden.

«Svømming ble meningsløst, og jeg følte meg virkelig demotivert fordi alt handlet om tider og hundredeler av sekunder», sier Møller Pedersen boken. Det var ikke lenger fokus på å utforske teknikk.

Trenerstil B lykkes best.

All forskning viser at lederstil B, som kalles transformasjonsledelse, er klart mer lønnsom og gir bedre resultater og mer fornøyde medarbeidere i norsk arbeidsliv, hvor vi forventer involvering. Men også internasjonalt er det en økende erkjennelse av at en menneskefokusert lederstil vil lykkes bedre enn den autoritære og kontrollerende lederen som hovedsakelig styrer med disiplin og regler og er mindre fokusert på den enkelte utøvers motivasjon og drivkrefter.

Solskjær lykkes som Trener B

Ole Gunnar Solskjærs eventyrlige suksess i Manchester United denne vinteren viser at også hardbarkede, profesjonelle fotballspillere med millionlønninger har følelser og motiveres av å bli sett og få tillit.

Både empiri og forskning bekrefter nå at også innenfor idretten vil trenere som praktiserer en styrende og lite lyttende og empatiske lederstil på sikt oppnå dårlige resultater og risikere å miste potensielle unge talenter. I et lite land som Norge har vi ikke råd til å skusle bort et eneste talent på grunn av selvopptatte trenere som snakker mye og lytter lite.

Similar Posts