Hva kan norsk fotball lære av langrenn?

Norge vant 13 gull i Ski-VM i Seefeld i 2019, men ligger på 46. plass på FIFA-rakingen.

I Ski-VM vant vi mer enn dobbelt så mange som Tyskland, som har 15 ganger flere innbyggere enn Norge, og mer enn seks ganger så mange medaljer som vinternasjonen Sverige, med dobbelt så mange innbyggere som oss.

Selv om Norge er en skinasjon, betyr ikke det at vi automatisk skulle være bedre når det gjelder treningsopplegg, kondisjon, teknisk fokus, lagånd og mental styrke innenfor langrenn enn land som er mange ganger større enn oss. Men langrenns-ekspertisen i i lilleputt-landet Norge er i verdensklasse, og vi er på høyde med de beste i verden også i hopp og skiskyting. Både herre- og kvinnelandslaget i håndball er i verdenstoppen, og vi vinner stadig gull i friidrett.

I følge boken «Soccernomics» er Norge verdens beste idrettsnasjon.

Men hvorfor er Norges herrelandslag i fotball bare på 46. plass på FIFA-rankingen? Danmark er på 10. og Sverige på 14. plass i november 2018, land som ikke bør ha spesielle fortrinn foran Norge.

Hvorfor har vi ikke vært med i sluttspillet i VM eller EM siden tusenårsskiftet?

Selv om fotball er verdens største idrett, er det mye som tyder på at Norge ikke utnytter all den relevante kunnskap og erfaring vi har i andre idretter som som konkurrerer i verdenstoppen og gjør det mye, mye bedre enn fotballen.

Norge lærte av de beste før Lillehammer-OL 1994

En av årsakene til at Norge ble mestvinnende land i Lillehammer-OL i 1994, var at Børge Stensbøl fra han ble toppidrettssjef i 1991 reiste verden rundt for å lære av hvordan de beste idrettsnasjonene trente, jobbet og fokuserte. Norsk vintersport lærte av de beste, og vant overlegent. I Stensbøls tid som toppidrettssjef ble Norge en stormakt i internasjonal toppidrett og Norge ble i følge Wikipedia i 2002 plassert som nr. 3 på nasjonsstatistikken til Den Internasjonale Olympiske komité (IOC) over resultatene i sommer- og vinter-OL sett under ett.

Når skal norsk fotball lære?

Når skal norsk fotball lære av idrettene våre som lykkes best internasjonalt? Ledelsen der holder til noen hundre meter unna, de snakker norsk, de har telefon og epost, og de deler gjerne med sin kunnskap.

Les mer i «Fiks fotballen» om hvorfor Norge er verdens beste idrettsnasjon og hva norsk fotball kan gjøre for å reise seg internasjonalt.

[btn text=»Kjøp boken» link=»/kjop-boken» tcolor=»#ffffff» thovercolor=»#ffffff»]

Similar Posts