9000 færre ungdomsspillere på 10 år: Trener A får dem til å slutte, viser forskning

Rekrutteringen til norsk fotball blir stadig dårligere.

Styrende trenere skaper frafall blant idrettsungdommen:
– Opplevelsen av å bli kontrollert vil på sikt føre til at idrettsungdom blir drittlei og slutter med idrett, viser forskning.

Flere spillere slutter i ungdomsårene. I 2008 spilte over 77.000 nordmenn mellom 12 og 19 år fotball. Ti år senere er tallet nede i 69.000. Når vi tar hensyn til befolkningsveksten er det prosentvise fallet enda større. Norsk fotball klarer ikke i like stor grad å holde på talentene, i følge Aftenposten. Mye skyldes treneren, viser nytt forskningsprosjekt.

I «Fiks fotballen» skilles det mellom den styrende Trener A, som ikke er så lyttende og involverende, og Trener B, som er det motsatte: individuelt fokusert, gir ansvar og tar imot innspill. Trener A kan fungere dårlig i ungdomsfotballen i Norge og føre til større frafall av mulige talenter, skriver forfatterne. Nå bekreftes dette av et forskningprosjekt ved Norges Idrettshøgskole og Universitetet i Sørøst-Norge.

 

          Klikk her for å laste ned e-boken «FIKS FOTBALLEN» umiddelbart, kun kr 159,-.
          eller klikk her så har du papirboken om 2-4 dager,  kr 339, portofritt tilsendt.

– Dersom utøverne ikke aksepterer trenerens struktur i laget, oppleves det som om noen andre styrer «fjernkontrollen» deres. Opplevelsen av å bli kontrollert vil på sikt føre til at idrettsungdom blir drittlei og slutter med idrett, sier doktorgradsstipendiat Hedda Berntsen om et nytt forskningsfunn.

NY STUDIE: USN-forsker Elsa Kristiansen (til høyre) har sammen med doktorgradsstipendiat Hedda Berntsen ved Norges Idrettshøgskole forsket på idrettsungdom. (Foto: An-Magritt Larsen)

Professor Elsa Kristiansen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og doktorgradsstipendiat Hedda Berntsen ved Norges Idrettshøgskole (NIH) har i en ny studie sett nærmere på hva som fører til motiverte og umotiverte idrettsungdom, og har presentert resultatene i en kronikk på Forskning.no. Forskningsprosjektet viser at trenerens bruk av struktur og kontroll fungerer overfor de som er motivert for å utvikle seg, men skaper frafall hos den delen av idrettsmiljøet som er fokusert på det sosiale og å ha det gøy.

Motivasjonen i fare

– Motivasjonen står i fare når de med «ha det gøy»-innstilling møter et idrettsmiljø med utpreget «utviklings»-innstilling hvor alt dreier seg om å trene mye for å bli god og vinne. Vår studie viser at en «utviklings»-innstilling begrenser muligheten og aksepten for andre måter å drive med idrett, og den begrenser trenerens spillerom for individualisering som er viktig for opplevelsen av autonomi, sier Berntsen. Som toppidrettsutøver ble hun verdensmester i Telemark-kjøring i 1997, tok bronse i alpint-VM i St. Anton i Østerrike i 2001 og OL-sølv i skicross i Vancouver i 2010.

– Vi mener at idretten bør være inkluderende. Med en økt forståelse for bakgrunnen for ulike behov, bør dette kunne gjennomføres. Derfor bør norsk idrett diskutere om den økende organiseringen gjennom strukturering fører til idrettsglede for alle, sier Berntsen og Kristiansen på USN’s websider.

Les kronikken på Forskning.no her.

Trenerstil B lykkes best.

All forskning viser at lederstil B, som kalles transformasjonsledelse, er klart mer lønnsom og gir bedre resultater og mer fornøyde medarbeidere i norsk arbeidsliv, hvor vi forventer involvering. Men også internasjonalt er det en økende erkjennelse av at en menneskefokusert lederstil vil lykkes bedre enn den autoritære og kontrollerende lederen som hovedsakelig styrer med disiplin og regler og er mindre fokusert på den enkelte utøvers motivasjon og drivkrefter.

Solskjær lykkes som Trener B

Ole Gunnar Solskjærs eventyrlige suksess i Manchester United denne vinteren viser at også hardbarkede, profesjonelle fotballspillere med millionlønninger har følelser og motiveres av bli sett, lyttet til og få tillit.

Både empiri og forskning bekrefter nå at også innenfor idretten vil trenere som praktiserer en styrende og lite lyttende og empatiske lederstil på sikt oppnå dårlige resultater og risikere å miste potensielle unge talenter. I et lite land som Norge har vi ikke råd til å skusle bort et eneste talent på grunn av selvopptatte trenere som snakker mye og lytter lite.

[btn text=»Kjøp boken» link=»/kjop-boken» tcolor=»#ffffff» thovercolor=»#ffffff»]

Similar Posts