Solskjær eller Zidane i Manchester United?

«Manchester United need to use head not heart over future of Solskjær.»

Eni Aluko i The Guardian tar feil når hun skriver at Solskjær kopierer Ferguson og således ikke kan bringe Manchester United videre, og at Zinedine Zidane er et bedre valg. Påstanden er basert på et tynt grunnlag og tar utgangspunkt i Zidanes meritter og hennes antakelser om Solskjærs ferdigheter. Hun hevder også at Solskjærs popularitet skyldes at han minner supporterne om fordums storhetstid med Sir Alex Ferguson.

Hun vet ikke nok om hvordan Solskjær jobber.
Kampen avgjøres lenge før kampen. Valgt taktikk og disponering av mannskapet er selvsagt en vesentlig faktor. Men langt mer avgjørende er det hvordan Solskjær jobber med den enkelte mellom kampene, ikke på banen, men i samtaler én-til-én. Gode trenere stiller seg spørsmålet: «Hva må jeg vite om Pogba eller Shaw for at jeg skal opptre som en god trener og leder for ham?» Svaret på dette får han ikke ved å titte på spilleren fra sidelinjen slik Ferguson gjorde, men gjennom fortrolige og personlige samtaler bak lukket dør. Solskjærs suksess er ikke at han gjør som Ferguson, men at han IKKE gjør som Ferguson.
Solskjær har bygget opp en fotballglede som får fram det beste hos spillerne. Det kan vi tydelig se og høre. Hvordan han gjør det og hvordan samtalen med spilleren gjennomføres, vet journalister for lite om. Derfor skriver de lite om det.

I boken «Fiks Fotballen» beskriver vi hvor uprofesjonelt de fleste styrene ansetter managere, og hvordan styrene bør gjøre det. Når styret i Manchester United skal ansette etterfølgeren håper vi inderlig at styret ser på hvordan de vil at treneren skal jobbe med spillerne, og ikke lar seg forføre av meritter og kjente navn. Manchester United har ikke vært dyktige ved de siste ansettelsene. Ferguson ansatte Moyes ved å kalle ham inn til et møte der Ferguson uten noen intervju eller prosess bare ga ham beskjed: «Du skal bli vår neste manager». (Kilde: Samtale på podiet mellom Hareide og Moyes under Cupfinaleseminaret 2018.) Dette kom fullstendig overraskende på Moyes og kan neppe beskrives som et spesielt grundig ansettelsesintervju. Vi minner om at Moyes ikke lyktes og forsvant etter 10 måneder. Fotballen er kjent for elendige og overfladiske ansettelsesprosesser, og dette var nok et eksempel.

Fotballstyrene evner ikke å stille de riktige spørsmålene, vet ikke hva de skal lete etter hos en kandidat og er uenige om hva klubben trenger. Da skal de ha flaks om de får den rette treneren.

Vi håper virkelig at styret i Manchester United bruker hodet denne gangen.

[btn text=»Kjøp boken» link=»/kjop-boken» tcolor=»#ffffff» thovercolor=»#ffffff»]

Les Eni Alukos artikkel her.

 

Similar Posts