ManU

Solskjær gjør IKKE som Ferguson!

Solskjærs suksess skyldes ikke at han gjør som Ferguson,
den skyldes tvert imot at han IKKE gjør som Ferguson!

Ole Gunnar Solskjærs suksess i Manchester United burde ikke være noen overraskelse for alle som har lest boken «Fiks fotballen – Slik gjør klubben suksess med den forgudede og forhatte fotballtreneren».
Boken forklarer hvordan norske fotballklubber og landslag kan lykkes bedre, og har innspill fra mer enn 40 av Norges mest fotballkyndige personer.

Forfatterne Jon Morten Melhus og Morten Eriksen-Deinoff beskriver blant annet forskjellen på to trenerstiler, Trener A og Trener B.
Den klassiske autoritære og kontrollerende, ofte kjeftende, Trener A, er eksperten som mener han vet best og er derfor lite lyttende og involverende. Han har heller ikke særlig fokus på å bli kjent med, kommunisere med og forstå den enkelte spiller. I denne kategorien finner vi Mourinho, Conte, Guardiola – og Ferguson.

Trener B, som Solskjær er et eksempel på, praktiserer en mer moderne, pedagogisk og menneskeorientert trenerstil. De vet at det ikke finnes fnugg av forskning som viser at noen blir bedre av å bli kjeftet på, og er opptatt av hva som motiverer og utvikler den enkelte spiller. Trener B  inspirerer spillerne – og lærer selv – ved å involvere dem og lytte til deres meninger. Geir Bakke i Sarpsborg 08, Ronny Deila i Vålerenga, Svein Malen i Ranheim, Lars Arne Nilsen i Brann og  og Sven-Göran «Svennis» Eriksson er eksempler på denne trenerstilen. Den er helt i tråd med prinsippene i den som kalles «Scandinavian management», om hvordan man best utvikler mennesker og gjør suksess med team og organisasjoner.

Manchester Uniteds hardbarkede profesjonelle spillere reagerer positivt når Solskjær behandler dem individuelt, gir dem frihet og ansvar. Solskjær sier at det handler om å komme inn i hodene deres og finne ut hvordan de tenker i visse situasjoner.

Solskjærs Trenerstil B er suksessformelen

Jon Morten Melhus på God Morgen Norge: Så vant Solskjær igjen; 12 av 13 kamper så langt. Selvsagt vil han tape flere kamper, men han har så langt gjort en h…

Det gjøres et nummer av at Ferguson har møtt Solskjær og gitt ham råd. De har gjensidig respekt for hverandre, så det setter sikkert Solskjær pris på. Men det er ikke sikkert at han følger rådene Sir Alex gir ham. Det er nemlig ikke korrekt at Solskjærs suksess skyldes at han gjør som Ferguson, suksessen skyldes tvert imot at han IKKE gjør som Ferguson!

Ferguson ledelsesprinsipper var underkastelse og disiplin. Han var selvsagt fotballteknisk og taktisk veldig god, men disse to kontrollelementene var helt sentrale for ham. Å få opposisjon og hente inn synspunkter som sto mot hans egne, var han ikke særlig interessert i, i motsetning til Solskjær, sier forfatterne Melhus og Eriksen-Deinoff.

Similar Posts