Ronny Deila og «FIKS FOTBALLEN» på TV2

Ronny Deila, Vålerengas trener, og forfatter Morten Eriksen-Deinoff møttes på «God Morgen Norge» på TV2 fredag 23.11.

«Fiks fotballen» – Vålerenga-trener Ronny Deila og Morten Eriksen-Deinoff

God Morgen Norge 23.11.18. Gjør ikke klubben din det bra nok? Den jobber sannsynligvis feil.I «Fiks fotballen» finner du svaret på hvordan norske fotballklub…

Ronny Deila er en av mer enn 40 andre nøkkelpersoner i norsk fotball som har bidratt med innsiktsfulle innspill til fotballboken.

Vålerenga-trener Ronny Deila og Morten Eriksen-Deinoff med «Fiks fotballen»
Etter noen utsettelser på grunn av Eliteserie-trenernes travle dager, møter i morgen forfatter Morten Eriksen-Deinoff Vålerengas trener Ronny Deila på TV2’s God Morgen Norge.
De vil blant annet snakke om feil trenertyper i barne- og ungdomsidretten
Deila er en av trenerne som trekkes spesielt frem i boken «Fiks fotballen» for sin menneskeorienterte og involverende trenerstil.

Ingen blir bedre av å bli kjeftet på.

Mange av de 270.000 norske barn og ungdommer som spiller fotball, preges av dårlige verdier og forbilder som det norske samfunn ikke er tjent med.
Hvilke trenerforbilder har foreldretrenere og 18-19-åringer som trener barne- og ungdomsspillere?

Dessverre har fotballen uheldige trenerforbilder i de brølende, gestikulerende, til dels autoritære og lite involverende mellomeuropeiske trenerne. Dette forsterkes av medieoppslag om kjente trenere som Ferguson, Mourinho, Conte og Guardiola, og legitimerer at en trener skal være selvhevdende, forvente underkastelse og at “jeg som sjef har rett”. De har ikke en utpreget personlig nærhet til spillerne sine, er ikke interessert i spillernes meninger og mener det er greit å kjefte og snakke hardt til spillerne.Når trenere i barne- og ungdomsidretten bruker denne stilen – som litt for mange gjør, – lærer de barn og ungdom en kommunikasjons- og omgangsform som norsk kultur ikke er tjent med og som ligger langt unna det vi regner som folkeskikk. Dette er med på å utvikle holdninger som Norge ikke har behov for hos våre unge samfunnsborgere.

Denne offensive oppførselen, som vi observerer hos en del trenere, ville ført til nokså umiddelbar oppsigelse i de fleste bedrifter utenfor idretten, men er en kommunikasjonsform som er akseptert innen fotballen.

Ronny Deilas tre T’er

Sir Alex Ferguson, Manchester Uniteds legendariske trener, var fokusert på disiplin og var en typiske trener A. Han forventet at spillerne underkastet seg, og de som ikke gjorde det, måtte forlate ManU.

Ronny Deila har et helt annet syn. Gjennom å legge vekt på trygghet, tillit og trivsel, legges grunnlaget for utvikling. Han bruker tiden på andres utvikling. Oppgaven er å skape de gode rammene.

– Derfor prater jeg med spillerne én-til-én for å skape trygghet og tillit. Få spilleren til å føle seg vel og viktig. Å gå på jobb må oppleves å være gøy. Hvis du går på jobb og ikke vet hva som forventes av deg, hvis du går på jobb og ikke føler at du betyr noe, hvis du går på jobb og har det kjedelig – da har du nok med å være til stede. Da skapes ingen utvikling. Skal du bli bedre, må du ha det gøy. Det glemmer mange trenere og ledere, sier Deila i «Fiks fotballen».

Boken har innspill fra blant andre:

Egil «Drillo» Olsen * Åge Hareide * Nils Arne Eggen * Ståle Solbakken * Ronny Deila * Geir Bakke * Stig Inge Bjørnebye * Jostein Flo * Rúnar Kristinsson * Tom Nordlie * Rune Bratseth * Per-Mathias Høgmo * Vegard Hansen * Kenneth Karlsen * Kjetil Rekdal * Erik Solér * Martin Andresen * Kjetil Siem * Even Pellerud * Svein Maalen * Lars Arne Nilsen * Petter Myhre * Terje Svendsen * Tove Moe Dyrhaug * Tarje Nordstrand Jacobsen * Jo Bergsvand * Ingebrigt Steen Jensen * Knut Harlem * Hans Kristian Tvedte * Leif Johan Øverland * Dag Opjordsmoen * Teddy Moen * Arne Scheie

Les utdrag fra boken her.

Les mer om Ronny Deilas mange innspill til å skape god fotball i «Fiks fotballen», som du får hos din nærmeste bokhandler, nettbokhandel eller her:

[btn text=»Kjøp boken» link=»/kjop-boken» tcolor=»#ffffff» thovercolor=»#ffffff»]

Similar Posts